stephandersson

Stephan Anderssons blogg, förevisare, pedagogik och visor http://www.myspace.com/stephanandersson Stephan Andersson album Kullerbytta Spotify

Om tystnaden i Peking

Kategori: Semsterbilder

Det är så tyst att jag kan höra gräset växa!

Det finns saker man inte kan göra även i tider av ekonomisk kyla. Man kan inte ge så sena förutsättningar för verksamheter att allt av delaktighet sätts åt sidan. Man kan det man måste säger kanske någon och ja visst människor är kapabla till vad som helst men nu talar jag inte om nödvärn utan planerade åtgärder och strategier. Om verksamhet får en minskad budget i slutet av mars och dessutom förväntas betrakta detta som en helårsbudget är det svårt.

Särskilt i verksamhet som växer, fler elever fler fritidshemsbarn men mindre pengar.Det finns saker man inte kan göra om man vill bygga förtroende och trygghet Självklart måste enheter som tappar elever minska i personalantal men inte heller det kan klaras på en kafferast. Självklart måste även skola och barnomsorg spara men saker får inte komma som en blixt från klar himmel. I ekonomi ingår, som jag ser det, att ta tillvara människorna verksamheten är till för. Förändringar för såväl elever som personal måste förankras, samtalas och skapas en gemensam förståelse för. Men, kanske du säger, när det blir bråttom så måste man. Nej, svara jag envist, det är just när man har bråttom man ofta gör fel. Det är en ganska enkel självklar sanning. En kommun som präglats av "högt till tak" och delaktighet risker att falla fort. Den delaktighet man bygger med personal, elever och föräldrar ska naturligtvis hjälpa till att bära oss genom svåra tider....inte förbises för att vi har bråttom....Nu hör det saken att personal kostar lika mycket även om dom plockas bort och sätts i en pool och att nästan alla lokaler fortsätter att kosta många år även om man har bråttom. För mig är inte delaktighet nått man håller på med när man har lust och gott om tid.

Det finns verkligen saker som alltid är okloka. I värsta fall hamnar man så långt från delaktighet att man "ber "personal att hålla inne med sin åsikt och det dom tycker sig se. Så bråttom får man passa sig för att ha. Måhända måste man spara men hur man anser sig kunna göra har med människosyn och ideologi att göra. Vi kunde inte stoppa parkenbygget, visst bra men kan vi hoppa över delaktighet? Saker man "måste göra" görs ofta i besvikelse uppgivenhet och frustration. Sånt är, som jag ser det, det som maktlösa människor gör. Politik torde handla om nått annat. Ihop med våra elever tränar vi dagligen på att göra på andra sätt än det dom först känner att dom måste göra som att t.ex. slå till någon. Vi säger "det kan du inte göra" och så visar vi på andra sätt. "Men jag kände att jag var tvungen" kan eleven upplysa. Spelar ingen roll, svarar vi, det finns saker man inte kan göra.

I stort och i smått bygger vi ihop en värdegemenskap. I delaktighet lär man sig lita till andra sätt och känna att man samspelar. När man blir överkörd eller kallsinnigt straffad lär man sig att man inte har nått värde. Det bullrar bakom fasaderna men på ytan är det så tyst att jag kan höra gräset växa!