stephandersson

Stephan Anderssons blogg, förevisare, pedagogik och visor http://www.myspace.com/stephanandersson Stephan Andersson album Kullerbytta Spotify

Undantagslagar för barn

Kategori: skola

På nyheterna hör man att en skola förbjuder modersmål på skolområdet.....


Skrämmande undantagslagar!

Ingenstans i samhället råder( får vi väl hoppas) undantagslagar liknande de som

somliga skolor nu inför. Förbud mot att tala modersmål på skolområdet....?

Kränkande undantagslagar leder aldrig till bra relationer eller ett fördjupat samförstånd.

Just nu tycks det vara fritt fram för allt som hållits tillbaka. Hårdare tag mot elever. Inte få dom att förstå och omfatta det gemensamma utan tvinga dom tillydnad. Det säger en del om hur vissa ser på lärande. Lärande som ska bli till funktionell kunskap som kan överföras mellan olika sorters problem måste förankras i tanken. Rädsla för straff leder inte till förståelse.

Visst kan man förstå att problem kan växa sig stora på en skola och att krafttag måste tas men jag tar mig rätten att påstå att det finns andra sätt. Det finns ett gammalt klokt ordspråk “ man kan leda en häst till vatten men inte tvinga den att dricka”. Respekt måste vara ömsesidig och jag anser inte att detta är att visa våra kommande generationer respekt. Detta är att lägga grund för ett växande hat och att skapa utanförskap som kan få fruktansvärda konsekvenser.

Straff hindrar inte brott. Detta har historien tydligt visat. Visst kan man trycka ner någon med våld, hot och straff men uppnås förståelse?

När man som jag under många år mött barn som har det svårt vet man att det finns andra vägar. Skolan har ett viktigt uppdrag som mötes plats för alla och en första kontakt med det samhälle vi representerar. Vi måste visa att man kan lita på samhällets spelregler!

I min generation fostrades vi till ögon tjänare. Vi lärde oss att göra rätt när läraren såg, mamma såg, polisen såg....skatteverket ser.. Vi får väl hoppas att dom som nu vill straffa elever för en svordom eller ett ord på sitt modersmål inte själva fuskat med skatt, haft svart arbetskraft eller kört för fort med risk för andras liv.

Vi får väl dessutom ta för givet att politiker som struntat i att betala Tv licens inte tycker att en svordom är ett större brott och att dom i så fall inte svär själva.

Skolan har i sanning ett stort viktigt och svårt uppdrag. Vi ska var en mötesplats för lärande och göra detta till en god upplevelse för alla elever. . Även elever som kommer från krig, hem med missbruk, en vardagsmiljö där dom blir slagna och elever som kommer till skolan utan att förstå vad som sägs. Uppdraget är viktigt och stort. Uppdraget kräver samverkan. Uppdraget kräver resurser och forskning. Ytliga genvägar gynnar ingen. Låt oss tillsammans gå den svåra vägen. Låt oss skapa förståelse, samförstånd och ömsesidig respekt. Förändring genom tanke istället för genom hot.


Stephan Andersson, pedagoger för barns rätt